Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τα βιβλία έχουν την τιμητική τους στη Θεσσαλονίκη. Η 8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της πόλης. Φέτος 210 προσωπικότητες από τον συγγραφικό κόσμο, επιστήμονες, ερευνητές-φιλόλογοι και επαγγελματίες του εκδοτικού κλάδου, θα δώσουν το «παρών» στο πολιτιστικό αυτό τετραήμερο που ξεκινά στις 5 Μαΐου. Με παράλληλες εκδηλώσεις, δράσεις, χάπενινγκ πριν και κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, συμμετέχουν ενεργά μουσεία, ιδρύματα και φορείς της πόλης συμβάλλοντας στο εορταστικό κλίμα της μεγάλης γιορτής του βιβλίου και πλαισιώνοντας το πολιτιστικό πρόγραμμα της ΔΕΒΘ που αριθμεί 170 εκδηλώσεις.
Τις εκδηλώσεις της 8ης ΔΕΒΘ θα πλαισιώσουν 190 Έλληνες και ξένοι συγγραφείς, οι οποίοι θα δώσουν τη δική τους ξεχωριστή έμφαση στο «πώς» και το «γιατί» της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας. Από ελληνικής πλευράς θα δηλώσουν «παρών» στο γενικό πρόγραμμα περισσότεροι από 110 Έλληνες πεζογράφοι και ποιητές ενώ 60 συγγραφείς και εικονογράφοι θα δώσουν το δικό τους στίγμα στην Παιδική Γωνιά και στη Γωνιά των Εφήβων.
Θεματική έκθεση και διεθνές συνέδριο για το βιβλίο και τη σύγχρονη εκπαίδευση
Αντικείμενο της θεματικής έκθεσης αλλά και σημείο «τριβής» για τους συμμετέχοντες στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Βιβλίο και Εκπαίδευση. Τι πρέπει να αλλάξει;» (που οργανώνεται με τη συμμετοχή Ελλήνων, Γάλλων, Ιταλών, Νορβηγών και Φινλανδών ειδικών επιστημόνων), είναι οι προοπτικές του εκπαιδευτικού συστήματος με τη συμβολή του βιβλίου, σε σχέση με τις σύγχρονες ανάγκες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και σε συνάρτηση με την πρακτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τις νέες δυνατότητες της ψηφιοποίησης και του Διαδικτύου, τα προγράμματα φιλαναγνωσίας στις μικρότερες ηλικίες. Θα συμμετάσχουν 30 Έλληνες ειδικοί καθώς και ξένες προσωπικότητες του χώρου.
Περίπτερο 13
Στο περίπτερο της θεματικής έκθεσης θα λειτουργήσει έκθεση εκπαιδευτικών βιβλίων καθώς και δύο εικαστικές εκθέσεις που ανατρέχουν στο παρελθόν και «διηγούνται» την ιστορία του ελληνικού σχολείου: «Έκθεση παλαιών αναγνωστικών του 19ου και 20ού αιώνα» και «Έκθεση φωτογραφίας του Μουσείου Μπενάκη». Στο ίδιο πλαίσιο έχουν οργανωθεί ένα εργαστήρι ορθογραφίας καθώς και η παρουσίαση της «Σχεδιαζόμενης ψηφιακής διαμόρφωσης των Αρχαίων και Νέων ελληνικών στο Γυμνάσιο και το Λύκειο», από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.
Φεστιβάλ για τη λογοτεχνία της Μέσης Ανατολής και του Μαγκρέμπ
Συγγραφείς-διανοούμενοι από 9 χώρες θα προσφέρουν τη διεισδυτική ματιά τους στην πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον ευρύτερο μεσογειακό κόσμο εξαιτίας των στρατιωτικών, πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων αυτή την περίοδο. Κοινός άξονας η πολιτιστική δημιουργία, οι ιδέες και η λογοτεχνική έκφανσή τους.
Παιδική και Εφηβική Γωνιά: το «σημείο αναφοράς» στον εκθεσιακό χώρο
Αρκετοί μαθητές από 30 σχολεία της Θεσσαλονίκης και των όμορων νομών πρόκειται να παραβρεθούν στην παραδοσιακή Παιδική Γωνιά αλλά και στην Εφηβική Γωνιά, όπου θα φιλοξενηθεί ένα πλήθος από εκδηλώσεις, με στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και εν γένει της παιδείας για τις νεότερες γενιές. Οι συμμετέχοντες συγγραφείς, εικονογράφοι και ομιλητές ξεπερνούν τους 60 ενώ οι οργανωμένες επισκέψεις προβλέπεται ν’ αγγίξουν τον αριθμό των 1.300 μαθητών.
Παράλληλες δράσεις στη διάρκεια του τετραημέρου
-Περίπτερο «Οδυσσέας Ελύτης»
-Η Γωνιά των Περιοδικών
-Η Γωνιά των Νέων Τεχνολογιών
-«Περίπατος Πολιτισμού»
Περισσότερες πληροφορίες για την 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα βρείτε στην ιστοσελίδα: thessalonikibookfair.com